Heeft u een donkere ruimte waar weinig natuurlijk daglicht binnenkomt? Of wilt u uw aanbouw net wat meer sfeer meegeven? Dan biedt het installeren van een lichtkoepel uitkomst. Een lichtkoepel kan een ruimte snel veranderen en kent vele voordelen.
Soorten lichtkoepels
Lichtkoepels komt u in verschillende soorten en maten tegen. Vaak zijn ze bolvormig, vierkant of rechthoekig. Daarnaast hebben ze soms een piramidevorm of een ronde lichtkoepel. U kunt kiezen uit een lichtkoepel die helder is en veel licht doorlaat of een koepel die opaal is en van melkglas. De lichtkoepels van tegenwoordig hebben een goede isolatiewaarde. Daarnaast hoort u nauwelijks het geluid van regen of hagel op de koepel.
Zelf een lichtkoepel plaatsen
Veel lichtkoepel modellen worden zo verkocht dat ze snel en eenvoudig te monteren zijn. De plaatsing van een lichtkoepel kunt u zelf doen, mits u een ervaren klusser bent. Het is namelijk een precies klusje en het vraagt om wat kennis en voorbereiding. Het plaatsen van een lichtkoepel vraagt bijvoorbeeld ook om bouwkundig en dakdek werkzaamheden, waarvoor specifieke kennis en gereedschap nodig is. Belangrijk is dat de lichtkoepel zeer nauwkeurig aansluit op het dak, zodat er geen lekkage zal ontstaan.
Meten en tekenen
Voor u de lichtkoepel gaat plaatsen, kiest u aan de binnenkant een juiste plek op het dakbeschot voor de koepel. Teken de plaats af en meet alles dubbel na. Zoek van te voren uit of er geen leidingen of andere kabels in de weg zitten. Om de dakconstructie te ondersteunen plaats u aan beide kanten stempels. Balken die eventueel in de weg zitten, kunnen dan weg worden gezaagd. Wanneer u ziet dat de balkuiteinden wat inzakken, kunt u de stempels bijstellen.
Het dak zagen
Wanneer u de koepel heeft afgetekend, kunt u in alle hoeken van de afgetekende lijnen een gat door het dak boren. Veeg op het dak al het vuil weg en snij de dakbedekking in met een mes. Vanuit de boorgaten kunt u nu gemakkelijk over de uitgetekende lijnen het restant van het dak eruit zagen. Wanneer het gat af is, kunt u de raveelijzers op de bestaande balken bevestigen. Vervolgens zaagt u de raveelbalken op maat en hangt u deze erin. Schroef ze stevig vast.
Montage lichtkoepel
De onderkant van de koepel smeert u vervolgens rondom helemaal in met een waterdichte kit of bitumenpasta. Zet de koepel over de dakuitsparing en schroef deze vast op de ondergrond. Als dit is gebeurd maakt u de dakbedekking rond de koepel schoon met bijvoorbeeld een staalborstel. Nu kunt u de stroken dakbedekking vastplakken op de koepel en het dak. Vergeet ook niet aan de binnenkant het dak af te werken met bijvoorbeeld gipsplaten. De laatste stap is het monteren van de koepel zelf door middel van schroeven.
Vrijblijvend offertes aanvragen
Bent u benieuwd naar de prijzen van een nieuwe lichtkoepel? Vraag dan offertes aan bij Moerstee Glas. Glashandel Moerstee heeft ruime ervaring op het gebied van lichtkoepels en het plaatsen van glas.